Wat een weertje

De legendarische Jan Pelleboer, ja zoveel jaartjes tel ik al, zou het weer van deze lente een schamele 3 geven, denk ik. Het is prima weer voor de plantjes, het is nog nooit zo groen geweest. Dat zorgt voor een 3 in plaats van een 2. Het is natuurlijk super dat de natuur zo groen is, dat er niet in mei al dorre en droge plekken te zien zijn en dat een sproeiverbod voorlopig niet van kracht lijkt te worden. Maar kom op, warmte en zon doen de natuur ook goed.

Lockdown in het zonnetje
Wat zijn we vorig jaar verwend qua weer in de lockdown periode. Het mooie weer was werkelijk voor velen, ook voor dit huishouden, de redding. In een periode waarin we weinig tot niets echt buitenshuis konden ondernemen, hadden we in ieder geval de zon en aangename temperaturen. Zelden zo vaak het zwembad van de kinderen voorzien van schoon water, de buren uitgerookt met de barbecue en mijn was buiten laten drogen.

“Lente “ 2021
Hoe karig komen we er dit jaar vanaf. Dat ik gevoelig ben voor weersverandering, teveel sombere en donkere dagen, dat weet ik al een flink aantal jaar. Die wetenschap zorgt ervoor, dat ik er goed mee om kan gaan. Weer of geen weer, ik ga naar buiten. Regelmatig met lood in mijn schoenen en vol tegenzin. Maar ik ga. Ik weet tenslotte dat het me helpt. Juist het ploeteren met de druppels op mijn gezicht bezorgen mij een goed gevoel en laadt mijn batterij op.

Meebewegen
Ik heb geleerd toe te geven aan mijn gevoel. Niet continu proberen tegen de stroom in te zwemmen. Is het niet mijn dag, dan is het niet mijn dag. Veel meer dan accepteren en handelen naar mijn gevoel, doe ik niet op zo’n dag. Geen, of in ieder geval zo min mogelijk, moeilijke beslissingen, een extra rondje in de buitenlucht, een flinke kop van mijn favoriete thee, en niet blijven zwelgen. Echter het weer van de afgelopen weken, nee maanden, zorgt voor iets teveel dagen en momenten die niet “van mij” zijn.

Tranen
De invloed van regen, wind en kou begint nu echt te groot te worden. Tot zojuist een dramatisch hoogtepunt: ik kreeg letterlijk kippenvel en tranen in mijn ogen bij het zien van de weersvoorspelling voor de komende 10 dagen. Maar echt, natte ogen en een brok in mijn keel. Simpelweg bij het zien van zonnetjes en temperaturen van boven de 20 graden.
Het vooruitzicht van mooi weer, het doet dus echt wat met me. Er schiet van alles door mijn hoofd. Het lakken van mijn teennagels, het afdekzeil kan eindelijk van de tuinset af, winterjassen kunnen opgeborgen worden. En eindelijk ga ik dan ook aan de moestuintjes. Ja ontaarde moeder als ik ben, weigerde ik in de afgelopen weken, in kou en regen die dingen in potjes te doen. Kan ook binnen, weet ik, doen we dus niet.

Zonnestralen
Ik ben zoveel leuker als het fijn weer is. Vitamine D, vitamine zon, ik ga er gewoon goed op. Alles wordt lichter. Ook van de invloed van deze mooie weersomstandigheden, ben ik mij meer dan bewust. Dus handel ik daar net zo naar, net als dat ik doe bij mindere dagen. Ook naar buiten, ook die fijne kop (ijs)thee, en vooral genieten van de zonnestralen op mijn snoet. Kom maar door met lastige vraagstukken, vervelende mailtjes, uitzoekklussen, maar ook nieuwe ideeën en plannen. Stapels werk verdwijnen als sneeuw voor de zon en de prachtigste uitwerkingen van al mijn hersenspinsels zien het levenslicht. En na gedane arbeid, hop naar buiten!

Nog even een dag bikkelen in de regen en dan ben ik er weer! Hallo zon, tover je even wat sproetjes op mijn gezicht? Mijn dank is groot!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat een weertje