Verbonden

“De verbondenheid zelfst. naamw. (v.) Uitspraak: [vər’bɔndənhɛit] Verbuigingen: verbonden | heden (meerv.) het gevoel dat je bij elkaar hoort
Voorbeelden: ’verbondenheidsgevoel’, lotsverbondenheid `Synoniem: saamhorigheid.
1) Affiniteit 2) Band 3) Eensgezindheid 4) Lotsverbondenheid 5) Saamhorigheid 6) Solidariteit 7)
Sympathie 8) Trouw”

Ja eindelijk, ik kan de menukaart van mijn favoriete lunchplek weer eindeloos doornemen. Keuzes, keuzes, broodje, salade, de Jan mixed plank DELUXE en dan nog een taartje toe, of misschien toch de maandspecialiteit. Een potje, ja zo’n heerlijk ouderwets oma potje met bloemetjes, thee erbij! Geluk? Gevonden!

Waarom is dit eigenlijk mijn favoriete plek voor een drankje en een lunch? Er zijn in de Parel van het Zuiden zoveel gezellige, mooie en heerlijke plekken met briljante sandwiches, gloeiend hete bitterballen en een keur aan drankjes. Maar mijn plekje onderscheidt zich door de mensen, de sfeer, ik voel verbondenheid zodra ik binnenstap. Instant happiness! Meteen een licht en blij gevoel, de wereld en al zijn sores doen er even niet meer toe. De enthousiaste begroeting, de geur, de lieverds in de bediening, elk met hun eigen persoonlijkheid en gebruiksaanwijzing.

De eigenaar en zijn team zetten een concept, dat al op verschillende plekken anders vorm wordt gegeven, op een fijne en vooral heel eigen manier neer. Allereerst met het heerlijkste eten. Daarnaast geen nadruk op, maar wel aandacht voor de bijzondere medewerkers. Zeker, ze zijn speciaal en ze hebben een extraatje. Ze zijn echter vooral zichzelf. Ze mogen dat zijn. Daarbij krijgen ze alle handreikingen om zichzelf te ontwikkelen en verbonden te zijn en te blijven met de snelle wereld waarin we leven, maar dan op een wijze die bij hen past.

Verbondenheid met mensen, een plek, een sfeer ik heb het ook met mijn bakker, mijn bloemist en mijn supermarkt, mijn coach, mijn kraam op de markt, het park om de hoek, ons plekje aan het Lago di Como. Uitproberen van nieuwe dingen is uitdagend, vernieuwend en verbreedt mijn horizon. Prachtig en ook nodig, want alleen daarmee kan ik mijn verzameling “verbondjes” uitbreiden. Het weer terugkeren op die ene locatie of bij die ene persoon geeft mij rust en ruimte. Ik maak onderdeel uit van deze plek. Op mijn eigen manier draag ik bij aan de sfeer en zorg ik voor een gevoel van verbondenheid van andere mensen.

Door me bewust te zijn van mijn verbondenheid met locaties en omgevingen, ervaar ik kalmte als ik er ben. Daar ben ik volledig vrij en mezelf. Ik maak het niet te ingewikkeld, het is een gevoel, een heel warm gevoel. Ik kan het niet overal of bij iedereen hebben, dat zou wel heel donzig zijn. Heerlijk is het wel dat ik het kan ervaren, en een onderdeel van mijzelf kan laten zijn.

En natuurlijk verklap ik wat dat unieke, heerlijke plekje aan de St. Jansstraat 22 in Breda is…
Jan en Alleman! Fabian, Harmke en team, jullie zijn goud!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Foto voorzijde Jan en Alleman Breda